Reseptit - Kala - Savulahtela| Savumilla | Savurilla | Savustaminen | Savustusuuni | Savupönttö | Savustin | Kalan savustus | Kylmäsavu | Kuumasavu | Savustuslaatikko |

S
avustusuunit
Go to content

Main menu

 
 
 

Savustettu kala
Perinteinen savustusresepti.

Suolaus: kalan koosta ja suolaustavasta riippuen 1 h - 2 vrk
Kypsennys: n. 45 min.

Käytä ehdottoman tuoreita, mielellään rasvaisia kaloja esim. ankerias, lohi, muikku, siika, silakka. Myös lahnaa ja ahventa voi savustaa.


Suolaliemessä suolaus

Suolaliemessä suolaus sopii hyvin isommille kaloille, koska suolauksesta tulee näin tasaisempi.

Tarvitset:

  • 1 l vettä

  • 80-100 g merisuolaa

  • 1 tl sokeria

  • rouhittuja katajanmarjoja

  • rouhittuja mustapippureita

  • laakerinlehtiä


Isojen kalojen annetaan maustua viileässä suolaliemessä noin 1,5 vrk, pienempien noin 1/2 - 1 vrk. Älä käytä suolalientä useampaan suolaukseen hygieniasyistä. Huuhtele suolaliemi raikkaalla vedellä kalojen pinnasta ja sisältä sekä kuivaa ne ennen savustusta. Voit myös lisätä tillinoksia kalan sisuksiin.

Kuivasuolaus

Pienemmät kalat voi myös kuivasuolata ripottelemalla hienoa merisuolaa puhdistetun kalan pintaan ja sisään. Suolan annetaan vaikuttaa pari tuntia. Ylimääräinen suola pyyhitään pois ennen savustusta.

Sivun alkuun

 
 

Lämminsavustettu lohi

Ainekset

  • 700 g lohifileetä

  • 10 dl vettä

  • 4 rkl merisuolaa

  • 2 kpl limettiä

  • 1 dl teetä (rooibos-lehtiä)

  • 1/2 kpl tuoretta chiliä

  • 2 rkl oliiviöljyä


Puhdista lohifileet ja nypi halutessasi ruodot kalasta. Sekoita veden joukkoon suola ja hyvin pestyjen limettien raastetut kuoret.
Upota lohifileet mausteveteen 15 minuutiksi.

Levitä 1 desi leppälastuja ja teelehdet savustuslaatikon pohjalle. Siirrä kalat suolavedestä laatikkoon ja savusta kypsäksi kalan paksuudesta riippuen 10–20 minuuttia.

Silppua chili ja käsittele limetit kuorettomiksi. Leikkaa hedelmäliha paloiksi, sekoita joukkoon chilisilppu sekä loraus oliiviöljyä.
Levitä mausteseos kypsille kalafileille.

* Voit somistaa kalan myös syötäväksi kelpaavilla luonnonkukilla.

Sivun alkuun

Lämminsavustettu lohi 2

Merisuolaa ja mustapippurirouhetta maun mukaan, rosepippurikin on hyvä..  
A
nna suolaantua noin tunti, poista ylimääräinen suola, lämmitä ensin pönttö 60-70 C asteeseen.  
L
ohifileet pönttöön ja ovi raollaan auki 15min jotta suurin kosteus häipyy, ja sit vast purut peltiin ja paikoilleen + 4palaa sokeria..

Ovi kiinni 45min 60-70 C... aa...vot.. NAM..

Sivun alkuun


 
 

Savulahna

Ainekset

  • 1 lahna

  • merisuolaa

  • palasokeria

  • katajanoksia


Kastike:

  • 1 prk kermaviiliä

  • 1 suolakurkku silputtuna

  • ½ sipuli silputtuna

  • 1 dl tilliä silputtuna

  • 2 tl sokeria

  • korkillinen etikkaa


Avaa ja perkaa lahna selän puolelta, jotta saat ripoteltua suolaa paksulle selkäpuolelle. Vatsa kannattaa jättää osittain kiinni.

Laita lahna savustuspönttöön ja pöntön pohjalle 5 sokeripalaa, katajanoksia (laita varovasti, ettei tule kitkerää makua) ja leppälastuja. Sokeripalat antavat kalalle kauniin ruskean värin.
1-2 kg:n painoinen lahna saa olla pöntössä n. 30 minuuttia, riippuen tulen voimakkuudesta.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoile lahnan kanssa.
Seuraksi sopivat keitetyt perunat.



Sivun alkuun

 
 

Savustetut katkaravut
Valmistusaika:
2 t

Määrä:
4 annosta

Ainekset:

500 g kokonaisia katkarapuja
savustuspönttö savustukseen

Kastike:

  • 1 dl ketsuppia

  • 1 rkl chilitahnaa (esim. Srirachaa)

  • 1 murskattu valkosipulinkynsi

  • 1 rkl piparjuuritahnaa tai -raastetta

  • 1 rlk sherryviinietikkaa

  • 2 rkl sokeria

  • 1 sitruunan mehu

  • suolaa

  • pippuria


Sekoita kaikki kastikkeen aineet. Anna maustua muutama tunti. Savusta katkaravut ulkona savustuspöntössä.

Sivun alkuun

 
 

Savustettua rosmariinisiikaa
Neljälle hengelle

  • 800 g siikafileettä (n. 200 g/syöjä)

  • 2 rkl voita

  • suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • 2 rkl rouhittua mantelia

  • 4 tuoretta rosmariininoksaa

leppälastuja

Valitse mahdollisimman tasakokoiset siikafileet, jotta siikafileiden kypsyminen tapahtuu tasaisesti ja niistä saadaan mehukkaita.
Leikkaa tarvittaessa pala pois vatsaosasta ja pyrstöstä. Nypi siikafileen etuosasta pois pitkät ruodot.
Mausta siikafileepalat suolalla ja mustapippurilla kauttaaltaan. Ripottele vatsapuolelle rouhittua mantelia. Sivele notkistettua voita vatsapuolelle ja laita rosmariinin oksat päälle.
Laita siikafileepala nahkapuoli alaspäin savustimeen ja savusta savustuspuruilla 15 minuuttia hyvällä savulla.
Nosta savustetut siikafileet isolla lastalla varovasti foliopapereille.
Kääri siikafileet foliopaperiin. Anna kypsentyä vielä 10 minuuttia savustimessa ja nosta tarjolle foliopaketeissa puualustalla.
Voit tarjota rosmariinisavusiian kera muhennettua perunaa, ja ruisleipää sekä voita.

Sivun alkuun

 
 
 
Back to content | Back to main menu